A média- és hírközlési biztos 2015. március 31-én ajánlást tett közzé az emberkereskedelemről és a kapcsolat erőszakról szóló tudósításokhoz.

Az ajánlás kiemeli, hogy tájékoztatás során tekintettel kell lenni az áldozatok, illetve az áldozatok hozzátartozóinak személyiségi jogaira. Szükséges figyelembe venni, hogy az áldozatok számos esetben bűnösnek érzik magukat és nem mernek segítséget kérni az emberkereskedők fenyegetése és kényszerítése miatt. Fontos tudatosítani, hogy az áldozatoknak joga van a segítséghez és védelemhez, még akkor is, ha kisebb bűncselekmények elvégzésére kényszerítették (pl. illegális munkavégzés, hamis iratok használata stb.)

Az emberkereskedelem áldozatai többek között az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (06-80-20-55-20) 24 órában ingyenesen hívható telefonszámán keresztül kérhetnek segítséget.

Az ajánlás teljes magyar nyelvű szövege az alábbi linken érhető el: http://mediaeshirkozlesibiztos.hu/dokumentum/166159/mhb_ajanlas_emberkereskedelem_kapcsolati_eroszak.pdf

Forrás: Média- és Hírközlési Biztos