- Legyen óvatos a külföldi állásajánlatokkal! Gyanús, ha a hirdetés „könnyű” és „jól jövedelmező” munkát ígér, ha nyelvtudásra, szakképzettségre nincs szükség, ha mobiltelefonszámot, vagy jeligét adnak meg. A törvényesen működő cégekről hivatalos nyilvántartás létezik. A cégbejegyzés száma alapján kérjen tájékoztatást a Cégbíróságtól.

- A barát, családtag, ismerős által ajánlott állás önmagában még nem garancia!

- Kössön részletes munkaszerződést, amely tartalmazza a munkavállalás minden részletét melyet gondosan olvasson el, vigye el jogászhoz. Ha sürgetik a papír aláírását, gyanakodjon. Semmilyen körülmények között ne írjon alá Ön által nem, vagy nem elég jól ismert nyelven írt szerződést.
- Ne hagyatkozzon a munkát ajánló személy ígéreteire, és a tőle kapott információkra. Önállóan is tájékozódjon a munkavállalás és a kint tartózkodás feltételeiről. Az állást ajánlótól függetlenül tudjon meg minél többet arról az országról, városról, ahová megy.

- Legyen óvatos, ha a munkát ajánló személy vagy cég teljes körű ügyintézést ígér. Tudja meg pontosan és előre mennyibe kerül a kiutazás (útiköltség, vízum, stb.). Írásban állapodjon meg a kiutazás költségeiről, amelyeket független forrásból (pl. utazási irodánál, a választott célország magyarországi nagykövetségénél, internetes repülőjegy-kereső programmal) ellenőrizzen le. Gyanakodjon, ha az állást ajánló személy nem ad a költségekkel kapcsolatos kérdésére egyenes választ, vagy túlzottan magas összeget kér.

- Legyen óvatos, ha a munkát ajánló szállást, ellátást is ígér. Előre tudja meg pontosan, ennek milyen költségei vannak, és a költségekről írásban állapodjanak meg. Igyekezzen még a megállapodás aláírása előtt leellenőrizni a kapott információ helyességét, például internetes keresőprogramba beírva a „lakás”, „szállás” szót és a kiválasztott város nevét. Gyanakodjon, ha az önálló keresésnél jóval magasabb árat kér a szállásért az állást ajánló. Gyanakodjon akkor is, ha az állást ajánló nem hajlandó a szállás címét, körülményeit vagy  a költségrendezés módját egyértelműen megadni.

- Családtagjának, legközelebbi hozzátartozójának feltétlenül adja meg leendő szállása címét, telefonszámát, és a munkáltató részletes adatait.

- Gyűjtse össze azokat a címeket és telefonszámokat a fogadó országban, ahová baj esetén segítségért fordulhat. A listát tartsa biztonságos helyen és ne adja ki a kezéből. A rendőrség és Magyarország helyi nagykövetségének telefonszámát tanulja meg fejből.

- Hagyja otthon az útlevél/személyazonosító igazolvány fénymásolatát és egy közelmúltban készült fényképet magáról.

- Kössön teljes körű egészség- és balesetbiztosítást, amelyről egy másolatot hagyjon otthon. Utazás előtt menjen el kivizsgálásra a háziorvoshoz és a fogorvoshoz.

- Mindig legyen „dugipénze”. Lehetőleg annyi, hogy baj esetén haza tudjon utazni, de legalább annyi, ami néhány napi élelmiszerre, szállásköltségre és egy távolsági busz vagy vonatjegyre elegendő.

- Legyen legalább egy személy, akit rendszeresen felhívhat. Egyezzenek meg előre, hogy milyen gyakran fog telefonálni, és állapodjanak meg valamilyen titkos jelmondatban arra az esetre, ha bajba kerülne, és nem beszélhetne nyíltan.

- Amint megérkezett, értesítse a családot és a közeli barátokat.