Emberkereskedelem témájú szemléletformáló képzés került megrendezésre 2016. május 6-án a Belügyminisztérium épületében, a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály, Budapest Főváros Kormányhivatal és a Pesti Megyei Kormányhivatal munkaügyi felügyelői számára.

A képzés célja a munkaügyi felügyelők áldozatazonosítási képességének javítása, proaktív és probléma-orientált munkamódszerek bemutatása elméleti és gyakorlati ismeretek átadása révén. A tréning megvalósítása a Baptista Szeretetszolgálat, a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság szakértőinek bevonásával került végrehajtásra. A képzés keretében a résztvevő munkaügyi felügyelők négy valós, munka célú kizsákmányolással kapcsolatos esetet dolgozhattak fel a szakértők segítségével. 

A résztvevők és az előadók visszajelzése szerint is számos esetben kihívást jelent a potenciális áldozatok azonosítása, illetve a kényszer megállapítása. A munka célú kizsákmányolás visszaszorítása érdekében a köztudatformáló kampányok mellett a munkaügyi központokban folyó tanácsadások keretében célszerű a jelenség megelőzésével kapcsolatos ismereteket is átadni.