Intézményi keretek

Magyarországon az emberkereskedelem elleni fellépés összehangolásáért a Belügyminisztérium felel. A minisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára látja el az emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátor szerepét, őt munkájában az Emberkereskedelem Elleni és Horizontális Ügyek Osztálya segíti.

Az emberkereskedelem jelensége több szakterület folyamatos együttműködését igényli. A hatékonyabb információáramlás és munkaszervezés érdekében a Belügyminisztérium 2008-tól létrehozta a Nemzeti Koordinációs Mechanizmust, amelynek tagjai az emberkereskedelem elleni küzdelemben érintett tárcák, egyéb állami szervezetek és az állami támogatással védett szállást működtető civil szervezetek.

A Nemzeti Koordinációs Mechanizmus munkáját az NGO Kerekasztal egészíti ki, ami a prevenció és az áldozatsegítés területén tevékenykedő civil szervezeteket tömöríti.

A két formáció általában félévente ülésezik. Ezen alkalmak célja az elmúlt időszak tevékenységeiről való beszámoló, az aktuális szakmai kérdések és a jövőbeli célok megvitatása, valamint az elérhető pályázati lehetőségekről való tájékoztatás.

A Nemzeti Koordinációs Mechanizmus tagjainak emberkereskedelem elleni tevékenysége:

Eljárásrend I. Magyar állampolgárságú, ill. a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező áldozatok azonosítása Magyarországon 
Eljárásrend II. Magyar áldozatok azonosítása külföldön

Menü

Főoldal

Navigáció