A 2022 február közepén letartóztatott R. Ferenc 2014 és 2020 között prostitúcióra kényszerítette áldozatát egy általa irányított bécsi bordélyházban.

A nyomozás adatai szerint R. Ferenc, szabolcs-szatmár-bereg megyei ilk lakosa, 2014 szeptemberében szállított ki Bécsbe egy rossz anyagi körülmények között élő, kiszolgáltatott helyzetű nőt. Eredetileg abban állapodtak meg, hogy a sértett a kb. 300-400 eurónyi napi bevételének felét adja át  a futtatójának, aki azonban a teljes keresetét elvette és azt a saját megélhetésére fordította. Ellenszegülés esetén bántalmazta is az áldozatot, akitől heti hét nap munkavégzést várt el, egészen az ausztriai bordélyok 2020 márciusi - a járványhelyzet miatt elrendelt - bezárásáig. 

Amikor R. Ferencet február 16-án reggel vásárosnaményi  tartózkodási helyén elfogták, rajta kívül még öt nő tartózkodott a házban, akik közül négyen az ügy további sértettjeiként voltak azonosíthatók. Az emberkereskedő olyannyira „előrelátó” volt, hogy többekkel a prostitúciós tevékenység önkéntességét „igazoló” nyilatkozatokat is aláírt. A helyszínen a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható feljegyzéseket, értéktárgyakat és nagy összegű készpénzt foglaltak le a nyomozók. 

R. Ferencet a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai bűnügyi őrizetbe vették, majd a bíróság 30 napra elrendelte a letartóztatását. A terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett – a Btk. elkövetéskor hatályos állapota szerint – 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. 

A nyomozás előrehaladtával további áldozatok és elkövetők is a Rendőrség látókörébe kerülhetnek.

A Rendőrség sajtóközleménye és az elfogásról készült videó az alábbi linken érhető el: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/becsi-bordelyhazban-futtatta-aldozatat