Tanácsok az áldozattá válás megelőzéséhez

Utazás előtt…

 

  •  Legyen óvatos a külföldi állásajánlatokkal! Gyanús, ha a hirdetés „könnyű” és „jól jövedelmező” munkát ígér, ha nyelvtudásra, szakképzettségre nincs szükség, ha mobiltelefonszámot, vagy jeligét adnak meg. A törvényesen működő cégekről hivatalos nyilvántartás létezik. A cégbejegyzés száma alapján kérjen tájékoztatást a Cégbíróságtól.
  •  A barát, családtag, ismerős által ajánlott állás önmagában még nem garancia!
  • Kössön részletes munkaszerződést, amely tartalmazza a munkavállalás minden részletét melyet gondosan olvasson el, vigye el jogászhoz. Ha sürgetik a papír aláírását, gyanakodjon. Semmilyen körülmények között ne írjon alá Ön által nem, vagy nem elég jól ismert nyelven írt szerződést.

Bővebben

 

Külföldi tartózkodása során…

  • Soha, semmilyen körülmények között ne adja ki kezéből az útlevelét/ személyazonosító igazolványát. Ha hivatalos ügyek intézéséhez szükség van rá, mindig legyen jelen. Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy magánál tartsa az Ön útlevelét/igazolványát, ez annak a jele, hogy nem tisztességesek a szándékai, ki akarja használni a hiszékenységét.
  • Ha a munkáltató nem tartja be a munkaszerződésben leírtakat, vegye fel a kapcsolatot azzal, aki a munkát közvetítette. Ha nem történik semmilyen változás, joga van felbontani a szerződést.
  • Ne fogadjon el ajándékot, szívességet a külföldi tartózkodás alatt. Ne kelljen senkinek sem „hálásnak” lennie és viszonoznia azt.

Bővebben

 

 

Áldozattá válásra utaló jelek*

Általános jelek

Gyermekekre vonatkozó jelek

Házi rabszolgaság

Szexuális kizsákmányolás 

A „loverboy" ismertetőjegyei

Munkacélú kizsákmányolás

Koldulásra vagy bűncselekmények elkövetésére kényszerítés

 

*Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) „Human Trafficking Indicators” című dokumentuma és a PAYOKE belga civil szervezet tájékoztató anyaga alapján