A Miniszterelnökség, mint Nemzeti Irányító Hatóság, valamint a Svájci Hozzájárulás Programiroda Technikai Támogatásról szóló Megállapodást kötött 2022. december 21-én, melynek keretében jelentős pályázati forrás érhető el az emberkereskedelem elleni küzdelemre is.

A forrás hozzájárul a végrehajtást támogató szervezetek költségeinek fedezéséhez, de ami még ennél is fontosabb: a keretmegállapodásban meghatározott, megvalósítandó programok és projektek előkészítéséhez kapcsolódó menedzsment költségekre is fordítható, így könnyítve a fejlesztések tervezését.

A svájci féllel közösen végzett eddigi munka eredményeként a Svájci Hozzájárulásból részesülő 13 kedvezményezett ország közül hazánk elsőként kezdheti meg a finanszírozott támogatáselőkészítést, így ebben az időszakban majdnem 150 millió forint felhasználására nyílik lehetőség 2023 első félévére, valamint megkezdődhet az együttműködési program végéig – 2029 decemberéig – igénybe vehető több mint 500 millió forintnyi támogatás felhasználása is. Ezen kívül a magyar állam is hozzájárul nemzeti társfinanszírozás formájában a forrásokhoz, szavatolva a biztonságos és eredményes végrehajtást.

Az emberkereskedelem elleni küzdelemre a svájci támogatásnak és a nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően nagyjából 806 millió forint nyílt pályázati forrás érhető majd el a Belügyminisztérium svájci féllel való előzetes egyeztetése alapján kijelölt szakterületekre. A program elsősorban olyan tevékenységeket foglal magában, amelyeknek célja, hogy segítse az emberkereskedelem áldozatait a társadalomba való visszailleszkedésbe, valamint megelőzze az (újbóli) áldozattá válást.

 2023 első félévében várhatóan lezáruló előkészítési szakaszt követően az év második felében megjelenhetnek a pályázati felhívások és elindulhat a végrehajtás.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakáról itt olvashat bővebben:

https://svajcialap.hu/