A kényszerházasság az, amikor jellemzően egy kiszolgáltatott helyzetben lévő nőt kényszer, fenyegetés vagy megtévesztés útján házasságra bírnak. A kényszerházasság az emberkereskedelem egyik formája, amelynek felszámolása érdekében kiemelten fontos a különféle szervezetek határokon átnyúló együttműködése.

A kényszerházasságok tipikus esetében nem uniós állampolgár férfiak az uniós tartózkodási jog vagy pénzügyi haszon megszerzése érdekében kötnek házasságot uniós állampolgár nőkkel. A bűnözők a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket kényszer, fenyegetés vagy megtévesztés útján veszik rá arra, hogy külföldre utazzanak, és ott házasságot kössenek idegenekkel. A férfiak a házassági köteléknek köszönhetően uniós tartózkodási jogot nyernek. A nők viszont ki vannak szolgáltatva a kényszerházasságot elrendező bűnözőknek, és gyakran szexuális kizsákmányolás áldozatává válnak vagy kényszermunkára kényszeríthetik őket. A házasságkötéssel tehát végeredményben a szabadságukat teszik kockára.

A bűncselekmény leküzdésében a figyelmeztető jelek felismerése az első lépés. Az Európai Unióban kutatók, bevándorlási hivatalok, nem-kormányzati szervezetek és rendészeti szervek működnek együtt a kizsákmányoló házasságok megelőzése és felfedése érdekében. Egy az egész EU-ra kiterjedő kezdeményezésnek köszönhetően adatokat gyűjtenek az álházasságokról és azok az emberkereskedelem jelenségével való kapcsolatáról. A rendőrség és a bevándorlási ügyintézők egész Európában egyre jobb eszközökkel rendelkeznek a kényszerházasságok jeleinek felismerésére, amely elősegíti a bűnözők felelősségre vonását is.

Szabó Szonja, az Europol szakértője egyre gyakrabban találkozik az emberkereskedelem e sajátos típusával. Munkája során támogatja az EU tagállamok rendészeti szerveit a bűnözői csoportok felderítésében. Célja az elkövetők felelősségre vonása, az áldozatok védelme.