Emberkereskedelem elleni küzdelem – védtelen áldozatok

Publikálva: 2012. október 12.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Hanns Seidel Alapítvány (HSA) Budapesti Képviseletének közös szervezésében 2012. október 11-én nemzetközi konferenciát rendeztek a Rendőrségi Igazgatási Központban „Emberkereskedelem elleni küzdelem – védtelen áldozatok” címmel.

A HSA 1992 óta jelentős támogatója a magyar rendészeti szervek munkájának. Számos sikeres rendőrségi projekt beindítását, szakmai tapasztalatcseréket köszönhetünk az együttműködésnek, amely 1990 júniusában a Magyar Köztársaság és a Bajor Szabadállam miniszterelnökei által aláírt jegyzőkönyvvel vette kezdetét, majd 1991-ben a magyar és bajor rendőrség kapcsolatfelvételével folytatódott. 2001-ben a bajor és a magyar Belügyminisztérium közös nyilatkozatot írt alá, amely az általános rendőri együttműködést, továbbá a nemzetközi szervezett bűnözés, különösen az illegális kábítószer-kereskedelem és embercsempészet elleni folytatott közös küzdelmet célozta meg. A kapcsolatfelvétel óta eltelt idő sokoldalúan érezhető eredményt hozott a magyar rendőrség szolgálati ágai részére. A HSA anyagi és szakmai közreműködésének köszönhetően számos bűnügyi, bűnmegelőzési, rendészeti, határrendészeti és humánigazgatást érintő programot sikerült megvalósítani.

A HSA az elmúlt évek során kiemelten kezelte a bűnmegelőzési projektek támogatását, ezen belül is az áldozattá válás megelőzését célzó programok létrejöttét. Anyagi támogatásuknak köszönhetően fókuszálhattunk többek között az iskolai erőszak okainak feltárására (2010, 2011), a rendőrség iskolai bűnmegelőzési programjának fejlesztésére (2011), idén pedig az emberkereskedelem védtelen áldozataira.

Az emberkereskedelem országhatárokon túllépő probléma, amely érinti a kiindulási-, a cél- és a tranzitországokat egyaránt. Legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül magas szervezettségű, gyorsan terjedő bűncselekmény, így az ellene folyó küzdelem igen nehéz. Egyike az emberi jogok legsúlyosabb megsértésének, ezért minden állam feladata, hogy határozottan fellépjen annak megelőzése és az elkövetők megbüntetése érdekében. Célja többnyire a prostitúciós vagy kényszermunka jellegű kizsákmányolás, szervezett koldultatás, illegális örökbefogadás, illetve szervkereskedelem. Oka a szegénységben, a marginalizációban, a nők és gyermekek alárendeltségének tradíciójában, az emberi jogok tiszteletben tartásának és védelmének hiányában gyökerezik.

Az emberkereskedelem problémája komplex megoldást igényel, amelynek nemzetközi együttműködésen kell alapulnia, ki kell terjednie a megelőzés, a bűnüldözés és áldozatsegítés kérdéseire egyaránt. E feladatok megvalósítása során nélkülözhetetlen a szoros együttműködés az érintett kormányzati szervek, a civil és nemzetközi szervezetek között.

Menü

Főoldal

Navigáció