Európai rendvédelmi összefogás az emberkereskedelem ellen

Publikálva: 2022. december 12.

A magyar rendőrség ismét részt vett egy nemzetközi akcióban, amelyet az Europol szervezett. A fókuszban ezúttal a szexuális célú kizsákmányolás, a bűncselekmény elkövetésére kényszerítés, illetve a koldultatás megelőzése és felszámolása állt.

Az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen (EMPACT) egy multidiszciplináris, a hírszerzésre és a bizonyítékokra támaszkodó uniós rendvédelmi kezdeményezés, amelynek célja az Európai Uniót érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése. 

A fenti célkitűzés mentén, az emberkereskedelem, ezen belül pedig most kifejezetten a szexuális célú kizsákmányolás, a bűncselekmény elkövetésére kényszerítés és a koldultatás megelőzése, beazonosítása, valamint a kapcsolódó bűnelkövetői magatartások felszámolása érdekében szervezték meg 2022. október 24-30. között azt a nemzetközi akciót, amelyben Magyarországgal együtt több mint 30 ország, valamint az Eurojust, az Europol és a Frontex is részt vett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztályának koordinációja mellett – a korábbi évek sikeresen végrehajtott nemzetközi akcióihoz hasonlóan – a műveletekben ismételten részt vett valamennyi megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti állománya.

Több megyei rendőr-főkapitányság (Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) is sikeres elfogásokat hajtott végre az akció alatt.  A nyomozók összesen tíz személyt hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az eljárás alá vont elkövetők mindegyike magyar állampolgár, közülük 4-en gyanúsíthatók kényszermunka elkövetésével, 6-an pedig szexuális kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntettével. Az akciósorán 13 áldozatot azonosítottak. Közülük 7nő szexuális célú kizsákmányolás sértettjei (öt sértett kiskorú), míg 6-an kényszermunka sértettjei (közülük 5 férfi és 1 nő).

A magyar rendőrség a továbbiakban is proaktívan részt vesz az emberkereskedelem és kényszermunka elleni nemzetközi szinten folytatott rendvédelmi küzdelemben, a jövőben is aktív szerepet vállal az EMPACT égisze alatt megvalósuló akciókban.

Az Országos Rendőr-főkapitányság EMPACT keretein belüli tevékenységéről bővebben innen tájékozódhat:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/europai-rendvedelmi-osszefogas-az 

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/910-potential-victims-of-human-trafficking-identified-across-europe 

Menü

Főoldal

Navigáció