Magas szintű egyeztetés az amerikai TIP Iroda delegációjával

Publikálva: 2020. november 13.

Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára videókonferencia keretében egyeztetett november 10-én az amerikai Külügyminisztérium szakértőivel. A megbeszélés célja az emberkereskedelem elleni küzdelemben Magyarország által 2020-ban megtett intézkedések bemutatása és a kölcsönös tájékozódás volt.

Az Egyesült Államok emberkereskedelem elleni irodája (TIP Iroda) minden évben közread egy értékelő jelentést, amelyben rangsorolja a világ országait az emberkereskedelem elleni fellépés terén elért eredményeik alapján. Ehhez kapcsolódik az amerikai küldöttség  rendszeres őszi látogatása, amelynek során egyeztetnek valamennyi érintett kormányzati szervvel.

Az ülés első részében az államtitkár, valamint Hegyaljai Mátyás európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár, nemzeti koordinátor ismertették a 2020. július 1-től hatályos jogszabály-módosításokat és az emberkereskedelem elleni új nemzeti stratégiát, amelyek elfogadásakor hazánk figyelembe vette az amerikai fél ajánlásait. Tekintettel arra, hogy az emberkereskedelem terén az állam prevenciós tevékenysége nem választható el a társadalmi felzárkóztatás tágabb kontextusától, ezt követően Vecsei Miklós diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos tartott prezentációt a leghátrányosabb helyzetű településeken indított kormányzati programról.

Ezt követően John Cotton Richmond rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, a TIP Iroda washingtoni vezetője kérdéseket intézett a magyar félhez, amelyekre az érintett szervek képviselői válaszoltak.

Az értekezlet zárásaként Papp Károly hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a koronavírus-járvány nehezített körülményei között is elkötelezett a sérülékeny társadalmi csoportok helyzetének javítása, valamint a hatékony bűnüldözés és igazságszolgáltatás fenntartása iránt. Ehhez kapcsolódóan reményét fejezte ki, hogy a kiemelkedően jó magyar–amerikai munkakapcsolat az emberkereskedelem elleni küzdelem terén sokáig fennmarad és a Magyarország által tett erőfeszítéseket az amerikai fél a 2021. évi TIP Jelentésben is elismeri majd.

Menü

Főoldal

Navigáció