Megjelent az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló nemzeti stratégia új intézkedési terve

Publikálva: 2022. április 20.

A Kormány meghatározta a 2022–2023 között végrehajtandó szakpolitikai feladatokat.

2020 februárjában fogadták el hazánk 2020–2023 közötti időszakra vonatkozó emberkereskedelem elleni nemzeti stratégiáját, melynek végrehajtását kettő, egyenként kétéves intézkedési terv segíti. Az új intézkedési terv négy pillérből épül fel, követve a stratégia által is alkalmazott modellt: megelőzés, védelem, bűnüldözés és partnerség.

A most elfogadott  intézkedések egy része a 2020–2021 folyamán elért eredményekre épít, további része az Európai Unió emberkereskedelem elleni stratégiájában meghatározott prioritásokhoz igazodik, néhány beavatkozás pedig a közelmúltban végzett kutatások szakpolitikai javaslataira reagál.  

Ennek részeként több figyelemfelhívó kampány és célzott megelőzési program várható a következő két évben. A bűnüldözés területén a rendőrök, ügyészek és bírák folyamatos képzése mellett fontos előrelépés egy, az emberkereskedelemre szakosodott ügyészi hálózat kialakítása a megyei és fővárosi főügyészségeken.

Az áldozatok védelmét tovább erősítheti egy új, kifejezetten az emberkereskedelem áldozatait befogadó gyermekotthon létrehozása. Az új intézkedési terv rendelkezik férőhelyek fenntartásáról bizonyos, kijelölt idősotthonokban is, ami a védett házakba idős korban bekerülő áldozatok hosszú távú elhelyezésére kínál megoldást.

Az 1228/2022. (IV.14.) Korm. határozat  a végrehajtás céljaira 353 millió forintot különít el a központi költségvetésből, valamint jelzi, hogy 2023-tól – a folyamatosan zajló uniós projektek mellett – rendelkezésre állhatnak a Svájci–Magyar Együttműködési Program II. időszakának forrásai is.

Menü

Főoldal

Navigáció