Nemzeti Koordinációs Mechanizmus ülés a Belügyminisztériumban

Publikálva: 2019. július 24.

Az emberkereskedelem elleni hazai fellépés keretében 2019. június 18-án Hegyaljai Mátyás, európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár, Magyarország emberkereskedelem elleni fellépésének nemzeti koordinátoraként beszámolt az elmúlt közel fél év folyamán lezajlott intézkedésekről, tapasztalatokról, szakmai fejleményekről. A Nemzeti Koordinációs Mechanizmus tagjai szintén összefoglalták a saját szakterületeiket érintő tendenciákat, végrehajtott lépéseket és a közeljövőbeli terveket.

Az ülésen az Igazságügyi Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság; az Országos Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség érintett szervezeti egységei, illetve a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT), valamint az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) szakértő képviselői vettek részt.

Hegyaljai Mátyás helyettes államtitkár beszámolt többek között az Európa Tanács Emberkereskedelem elleni fellépés szakértői csoportja (GRETA) második körös országértékeléséről. Az értékelés fókuszában – az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezményének általános végrehajtása mellett – a gyermekkorú áldozatok, valamint a munkacélú kizsákmányolás áll.

Pintér Sándor belügyminiszter 2018 novemberében jóváhagyta a 2018-as Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának emberkereskedelem elleni jelentés (TIP jelentés) ajánlásaira reagáló emberkereskedelem elleni intézkedési tervet. Az intézkedési tervben foglalt tevékenységek hatékony végrehajtása érdekében a Kormány elfogadta a 1125/2019. (III. 13.) Korm. határozatot az emberkereskedelem elleni küzdelem hatékonyságának növeléséhez szükséges intézkedésekről. A határozat számos tevékenység vonatkozásában pontos feladatokat, felelős tárcákat és határidőket azonosít be, illetve rendelkezik a szükséges források elkülönítéséről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Rubeus Egyesület, illetve a Belügyminisztérium közötti szakmai együttműködés eredményeként egy emberkereskedelem elleni prevenciós célzatú információs csomaggal bővült a gyermekvédelemben élő, illetve a rendszerből kikerülő gyermekek és fiatal felnőttek számára készített YounGo honlap és telefonos alkalmazás. A fejlesztés prevenciós céllal, a modern technika eszközével éri el a fiatalokat és ad alapvető ismereteket, legyen szó akár a külföldi munkavállalás veszélyeiről, bántalmazó kapcsolatokról vagy szexuális kizsákmányolásról.

Menü

Főoldal

Navigáció