Sikeres a svájci–magyar közös nyomozócsoport

Publikálva: 2022. december 2.

Négy emberkereskedőt és legalább húsz áldozatot azonosítottak a két ország hatóságai a 2022 júniusa óta tartó nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében.

A november 22-én tartott közös akciónapon fogták el annak a mezőkövesdi bűnszervezetnek a tagjait, akik a gyanú szerint kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar nőket kényszerítettek prostitúcióra 2016 óta Zürichben. A két férfi jellemzően mélyszegénységben élő családfőket környékezett meg, akik rábeszélték a házas- vagy élettársukat, hogy a jobb megélhetés reményében vállaljanak prostitúciós munkavégzést Svájcban. Az elkövetői kör által már bejáratott bár és hostel előtti utcaszakaszon kellett kínálniuk a szolgáltatásaikat, az ügyfeleket a szálláshelyükön fogadták, miközben a bűnszervezet valamelyik női tagja folyamatosan ellenőrizte tevékenységüket. A sértettek számára meghatározták, hogy egy nap mekkora összeget kell megkeresniük (kb. 600-800 000 forintnak megfelelő svájci frank), és addig nem is mehettek fel a szobájukba, ameddig ezt össze nem gyűjtötték. Ehhez nemegyszer napi 14-18 órát kellett az utcán tölteniük. Az elkövetők egyszerre három-négy áldozatot utaztattak ki, két-három hetes időtartamokra. A nyomozás adatai szerint az ilyen turnusok után tíz-húszmillió forint közötti tiszta hasznot könyvelhettek el, és ennek köszönhetően fényűző életmódot folytattak. 

Az elfogással egyidejűleg a hatóságok nagy összegű készpénzt, elektronikai eszközöket, mobiltelefonokat és egy luxusautót is lefoglaltak. Zár alá vették továbbá azt a hét mezőkövesdi ingatlant, amit a gyanúsítottak kiskorú gyermekeik nevére írattak, de a megszerzésük idején egyikük sem rendelkezett igazolható jövedelemmel. 

A Magyarországon tartózkodó elkövetők a Miskolci Törvényszék végzése alapján december 24-ig letartóztatásba kerültek. A bíróság ezt különösen a külföldre szökés, illetve a tanúk jogellenes befolyásolásának veszélyével indokolta. 

Az ORFK híranyaga és az elfogásról készült videó elérése:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/igy-szamoltak-fel-a-rendorok-a-bunszervezetet

A Miskolci Törvényszék sajtóközleménye:
https://birosag.hu/aktualis-kozlemenyek/miskolci-torvenyszek-letartoztatta-birosag-az-emberkereskedelem-es

A EUROJUST sajtóközleménye (angol nyelven):
https://www.eurojust.europa.eu/news/eurojust-assists-hungary-and-switzerland-dismantling-human-trafficking-network

Menü

Főoldal

Navigáció