Szakértői konzultáció a Svájci Alap felhasználásáról

Publikálva: 2023. április 28.

2 millió svájci frank állhat rendelkezésre egy komplex emberkereskedelem elleni program megvalósításához. A szakmai koncepció részleteit 2023. április 24-én a Belügyminisztériumban vitatták meg a program hazai szereplői.

A Svájci–Magyar Együttműködési Program II. Időszakának összesen 87 millió svájci frankos költségvetéséből nyolc különböző tematikus területen valósulhatnak meg fejlesztési programok . Az emberkereskedelem elleni küzdelmet összesen kilenc kisebb-nagyobb projekt erősítheti 2 millió frank felhasználásával.

Az áldozattá válás megelőzését célzó projektek országos kampányokat, drámapedagógiai foglalkozásokat és egy interaktív szerepjáték fejlesztését foglalják magukba. A jelzőrendszeri tagok együttműködését egy szimulációs gyakorlat fogja fejleszteni, a vármegyei rendőr-főkapitányságok emberkereskedelem elleni szakvonalvezetői pedig szakmai csereprogramon vehetnek részt Svájcban. 

A források nagyobb része az áldozatok számára rendelkezésre álló szolgáltatásokat igyekszik bővíteni. 2024-ben létre fog jönni egy védett gyermekotthon célzottan az emberkereskedelem áldozatává vált kiskorúak befogadására, míg a családjában nevelkedő kiskorúak támogatása érdekében egy új szolgáltatást alakítanak ki a Gyermekek Átmeneti Otthonának egyikében. A felnőtt áldozatokat érintően a védett szálláshelyek az utánkövetés, illetve az utógondozás feladatainak ellátására fognak tudni pályázni.

A „stakeholder” konzultációt a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség mint a Svájci Alap Nemzeti Irányító Hatósága és a Széchenyi Programiroda közösen szervezte. A rendezvény elején Roland Python, a Svájci Alap Programirodájának vezetője köszöntette a nagyszámú résztvevőt. A fejlesztési program általános ismertetője után az emberkereskedelem elleni küzdelemben érintett állami szervek és nem-kormányzati szervezetek pontról pontra megvitatták a tervezett emberkereskedelem elleni projekteket. A szakmai koncepció főbb irányait valamennyi szakértő támogatta, a gyakorlati megvalósítás részleteit érintően pedig számos javaslat elhangzott, melyek elősegíthetik a források minél hatékonyabb felhasználását.    

A további információk megtalálhatók a Svájci–Magyar Együttműködési Program hivatalos honlapján.

Menü

Főoldal

Navigáció