Világméretű rendőri akció az emberkereskedelem ellen

Publikálva: 2023. június 5.

Magyar rendőrök is részt vettek 2023. május 8-15 között az Europol, a Frontex és az Interpol által koordinált egy hétig tartó műveletben. Az akció során 1 426 főt azonosítottak emberkereskedelem áldozataként és 244 új büntetőeljárást indítottak a hatóságok.

A rendszeresen megvalósuló európai uniós akcióhetekhez (JAD) képest, most 19 EU-n kívüli ország hatóságai is csatlakoztak művelethez, hatékonyan összekötve a célországok rendőri tevékenységét. Az akcióban 44 ország mintegy 130 ezer tisztviselője vett részt, akik 2023. május 8-15. között 25 400 helyszínen tartottak ellenőrzést a szexuális kizsákmányolás, a kényszerkoldultatás és a bűncselekmények elkövetésére kényszerítés felderítése érdekében. Az ellenőrzések eredményeként 212 gyanúsítottak fogtak el.  

Magyarország részéről a műveletet a Nemzeti Nyomozó Iroda vezette, aktív szerepet vállalt továbbá a vármegyei rendőr-főkapitányságok bűnügyi és rendészeti állománya, A rendőrség külön akcióterv alapján szervezte meg a partnerszervek (munkaügyi és idegenrendészeti hatóság, segélyszervezetek) részvételét.

Hazánkban 14 elkövetőt vontak eljárás alá, akik közül három ember esetében kényszermunka, hat fő esetében szexuális kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem gyanúja merült fel, öten pedig prostitúció elősegítése bűntettével gyanúsíthatóak illegális bordélyház üzemeltetése miatt.

 

Az azonosított 19 magyar állampolgárságú sértett közül 11 nő – egyikőjük kiskorú – szexuális kizsákmányolás, míg 8 ember munkacélú kizsákmányolás áldozatává vált (4-4 férfi és nő).


Az „Operation Global Chain” akcióban résztvevő országok listája megtalálható az Europol sajtóközleményében:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/1-426-potential-victims-identified-in-global-operation-against-human-trafficking

 Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóközleménye:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/fokuszban-a-szexualis-celu-kizsakmanyolas-es-a

 

 

Menü

Főoldal

Navigáció