Az emberkereskedelem elleni küzdelem 10. európai napja alkalmából a Belügyminisztérium, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület és a Névtelen Utak Alapítvány 2016. október 17–18. között szakmai konferenciát szervezett a Belügyminisztérium épületében. A rendezvény első napján az áldozatsegítés, a második napon az emberkereskedelem témája került előtérbe. A konferencián a szociális szféra dolgozói, civil szervezetek, illetve az áldozatazonosításban részt vevő állami szervek vettek részt.

A konferenciát Dr. Hegyaljai Mátyás emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátor, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Dr. Szecskó József, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős helyettes államtitkára, valamint Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.

A második szekció előadóit az áldozatsegítés területéről érkező szakemberek alkották. Szó esett a neuro-lingvisztikus programozás (NLP) szerepéről az áldozatsegítésben, az ORFK és a civil áldozatsegítők együttműködéséről, a Victim Support Europe képviselője a civil áldozatsegítésről, az Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesületének elnöke pedig az áldozatsegítés területén szerzett gyakorlati tapasztalatokról tartott előadást. A délutáni program során a szakemberek workshopokon vehettek részt.

A konferencia második napján főként civil szervezetek, így az osztrák és német SOLWODI, a holland Spot 46 és Not For Sale alapítványok tartottak előadást, valamint szó esett a szégyenről mint a reintegráció buktatójáról, illetve a büntetés-végrehajtás reintegrációs törekvéseiről.

Az előadások után a résztvevőknek lehetősége nyílt megtekinteni a „Mennyit érsz” interaktív kiállítást, amely 2016. október 22-ig látogatható.

A kétnapos konferencián közel 150 szakértő vett részt.