Dr. Hegyaljai Mátyás emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátor, a Belügyminisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkára az emberkereskedelem elleni küzdelem 10. európai napja alkalmából sajtótájékoztatót tartott a témában megrendezésre kerülő szakmai konferenciát megelőzően.

Helyettes Államtitkár Úr hangsúlyozta, hogy az emberkereskedelem az emberi jogok egyik legsúlyosabb megsértése, az egyéni szabadság és méltóság súlyos korlátozása. A jelenség napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az Európai Unióban, ezért is különösen fontos, hogy az Európai Bizottság október 18-át az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napjának nyilvánította. Idén, az emberkereskedelem elleni küzdelem tizedik európai napja alkalmából a Belügyminisztérium két civil szervezettel, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettel, valamint a Névtelen Utak Alapítvánnyal közösen kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett, amelynek kiemelt témája az áldozatsegítés.

Magyarország alapértékeivel összeegyeztethetetlen, hogy polgárai, illetve a hazánkban tartózkodók az emberkereskedelem bűncselekményének áldozatává váljanak. Az emberkereskedelem tekintetében Magyarország, ahogy jellemzően Kelet- és Közép-Európa országai is, alapvetően kiindulási ország, mindazonáltal tranzitországként is megjelenik a statisztikákban, míg Nyugat-Európa szinte kivétel nélkül a célállomást jelenti. A főbb célországok Hollandia, Svájc, Belgium, Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság.

A globalizáció hatására a bűnözők száma is emelkedik, és a régióban nő a szervezett bűnözés mértéke, illetve a súlyos bűncselekmények száma, így elengedhetetlen, hogy minél szélesebb körű együttműködést folytassunk az emberkereskedelem megakadályozása érdekében – legyen szó akár államok közötti, határokon átnyúló kooperációról vagy az állami és civil szféra összefogásáról. Az együttműködésre azonban nemcsak az emberkereskedelem elleni küzdelem miatt van szükség, hanem azért is, hogy minden lehetséges fórumon felhívjuk a figyelmet az ügy fontosságára.

A Belügyminisztérium szándéka, hogy a lehető legtöbb területen és módon nyújtson tájékoztatást, valamint ösztönözze a jelenség elleni fellépést.