Az Európai Unió 2007-ben nyilvánította október 18-át az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napjává. Az európai nap fő célja, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelem megelőzésére, fokozza az emberkereskedelemre vonatkozó információk és ismeretek áramlását. Magyarországon az elmúlt években több szakmai napot és továbbképzést szerveztek, ahol a szakemberek megoszthatták egymással az emberkereskedelem elleni küzdelemben szerzett tapasztalataikat.

A kitűzött célok megvalósítása érdekében a Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály 2023. október 9-10. között két napos szakmai konferenciát szervezett Balatonföldváron.

A tapasztalatok megosztása érdekében a közelmúltban tartott szakmai napot a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség a megyei gyermekvédelmi és munkaügyi felügyeleti szervek, valamint civil szervezetek részvételével.

Az európai naphoz igazítva 2023. október 18-án ülésezik a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei emberkereskedelem elleni koordinátori hálózat. A nyíregyházi tanácskozáson mintegy 40 szakember - köztük a rendőrség, az áldozatsegítő szolgálat, a gyámhivatal és a munkaügyi hatóság képviselői, a vármegye területén működő gyermekvédelmi intézmények és kórházak szociális munkásai, valamint a polgárőrség, a helyi civil szervezetek, egyházak munkatársai - vesz részt.

A bűncselekmény elleni fellépésben a bűnüldözés mellett a figyelemfelhívás és a megelőzés kiemelten fontos, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács figyelemfelhívó plakátokból szervez szabadtéri kiállítást, amely később a Rendőrmúzeumban kap majd helyet.

Az orosz-ukrán háború következményei és a civil szervezetekkel való együttműködés fontos elemei az emberkereskedelem elleni küzdelemnek. Ennek jegyében rendezik meg 2023. október 25-én a Belügyminisztérium épületében a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szervezésében „Az ukrán menekültek az emberkereskedelem tükrében” című konferenciát.