Az orosz-ukrán háború okozta válság kezelésében részt vevő állami és civil szereplőkkel egyeztetett Valiant Richey, az EBESZ emberkereskedelem elleni különleges képviselője.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttei 2022. április 26-án találkoztak Dr. Hegyaljai Mátyással, az emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátorral, a Belügyminisztérium Európai Uniós és nemzetközi helyettes államtitkárával. A delegáció látogatást tett a BOK Csarnokban, valamint egyeztetéseket folytatott a Katolikus Karitász vezetésével .

Április 27-én Farkas József r. dandártábornok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány fogadta a delegációt. Ezt követően Záhonyban és Beregsurányban a gyakorlatban is megtekintették a személyautóval, buszokkal, illetve gyalogosan érkezők beléptetését, és a kapcsolódó eljárásokat. Beregsurányban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinátora bemutatta a segítőpont működését az EBESZ küldöttségnek.

A látogatás végére a szakértők átfogó képet kaptak Magyarország  emberkereskedelem elleni küzdeleméről az ukrajnai válság kontextusában. Megismerték a határátlépés menetét, a menekültek részére biztosított segítő szolgáltatásokat, az emberkereskedelem elleni prevenciós tevékenységet, illetve a rendőrség helyi és országos szintű bűnügyi munkáját. 

Valiant Richey elismerően szólt a magyar kormányzat, a rendőrség, a helyi önkormányzatok és a civil szféra erőfeszítéseiről. Külön kiemelte a záhonyi vasúti határátkelőn kialakított gyermekbarát környezetet, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség által kidolgozott emberkereskedelem elleni információs anyagok közérthető nyelvezetét, illetve a segítőponton az önkéntes sofőrök regisztrációjára vonatkozóan alkalmazott jó gyakorlatot.