Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 2020. június 25-én mutatta be a jubileumi, 20. TIP Jelentést, amely az elmúlt év erőfeszítéseit elismerve előresorolta Magyarországot.

2020. június 25-én, magyar idő szerint 20 órakor került sor az Egyesült Államok Külügyminisztériuma éves emberkereskedelem elleni jelentésének (TIP Jelentés) online bemutatójára, amelyen Mike Pompeo külügyminiszter és Ivanka Trump elnöki tanácsadó ismertették a dokumentum főbb megállapításait, valamint az Egyesült Államok prioritásait.

A jelentés megállapítja, hogy a magyar kormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz az emberkereskedelem felszámolására vonatkozó minimumsztenderdeknek való megfelelés érdekében. Pozitívumként említik, hogy nőtt a kivizsgált esetek száma, és az elítélt emberkereskedők súlyosabb büntetésekre számíthattak. Kiemelték a szakvonal-vezetők kijelölését a megyei és budapesti rendőr-főkapitányságokon, a Büntető Törvénykönyv és a szabálysértési törvény módosítását, illetve a 2020–2023. közötti időszakra vonatkozó emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia elfogadását. A kormányzat ennek megfelelően általánosságban erősödő erőfeszítéseket mutatott az előző jelentési időszakhoz képest, így Magyarországot előresorolták a Tier 2 kategóriába.

Emellett ugyanakkor a jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekkorú áldozatok azonosítása és ellátása, illetve a harmadik országbeli áldozatok azonosítása területén további erőfeszítésekre van szükség. 

A jelentés teljes szövege (angol nyelven) az Egyesült Államok Külügyminisztériumának honlapján érhető el.