Az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja, október 18. alkalmából több mint 30 ország és nemzetközi szervezet részvételével közösen rendezett nemzetközi konferenciát a Belügyminisztérium, a Budapest Folyamat, valamint az Európai Migrációs Hálózat október 20-21. között Budapesten.

Európában és a Selyemút régióban az illegális migráció mellett továbbra is az egyik legnagyobb kihívás az emberkereskedelem. A konferencia lehetőséget biztosított az országok képviselői, szakértői számára, hogy megosszák tapasztalataikat, bevált gyakorlataikat és az aktuális kihívásokat az emberkereskedelem kapcsán.

A konferenciát Tóth Judit, a Belügyminisztérium európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára és videóüzenetben Diane Schmitt, az Európai Bizottság emberkereskedelem elleni koordinátora nyitotta meg.

Az előadások és a panelbeszélgetések többek között az alábbi témákat érintették a tanácskozáson: az emberkereskedelem és az illegális migráció legújabb trendjeinek feltárása a migrációs útvonalak mentén fekvő országokban; a folyamatban lévő kihívások megértése, és a bűnüldöző, illetve határigazgatási hatóságok tapasztalatainak megosztása; az áldozatvédelmi és áldozatsegítő struktúrák legjobb gyakorlatainak feltárása az érintett útvonalak mentén fekvő országokban; valamint a származási, tranzit- és célországok közötti együttműködési lehetőségek feltárása a megelőzés és az emberkereskedelem elleni hatékony intézkedések kidolgozása és végrehajtása terén, beleértve az áldozatok korai azonosítását és a védelem biztosítását, különösen a kiszolgáltatott csoportok számára.

A Belügyminisztérium honlapja is beszámolt a konferenciáról:

https://kormany.hu/hirek/emberkereskedelem-elleni-nemzetkozi-konferencia-a-belugyminiszteriumban 

A Budapest Folyamat Titkárságának honlapja: 

https://www.budapestprocess.org/news-events/news/495-budapest-process-and-european-migration-network-emn-joint-conference-on-trafficking-in-persons