Az EU-s tagállamok közötti együttműködési platform ernyője alatt szervezett akciónak a szexuális és munkacélú kizsákmányolás minden formájának azonosítása és felszámolása volt a cél.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az Europol Magyarország mellett több mint 30 állam részvételével idén is közös akciót tartott 2024. április 20-27. között.

Az egyhetes EMPACT akcióban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztályának koordinációja mellett az akcióban részt vettek a vármegyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok, a KR NNI, a Készenléti Rendőrség rendészeti állománya, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) regionális igazgatóságai, illetve a vármegyei kormányhivatalok foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi osztályai.

 Az EMPACT-akció hazánkban az alábbi eredménnyel zárult:
•    az akció során a rendőrség részéről több mint 800 fő vett részt;
•    több mint 3900 személyt, 1500 járművet, 686 helyszínt és 4200 okmányt ellenőriztek;
•    8 személyt - 1 román és 7 magyar állampolgárt - hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Közülük 7 gyanúsítható kényszermunka elkövetésével, 1 pedig szexuális célú kizsákmányolással elkövetett emberkereskedelemmel.
•    a rendőrök összesen 10 - 2 román és 8 magyar - áldozatot azonosítottak, közülük 3 nő szexuális célú kizsákmányolás, 7 férfi pedig kényszermunka sértettje.

A Magyar Rendőrség a jövőben is részt vesz az emberkereskedelem és a kényszermunka elleni nemzetközi szinten folytatott küzdelemben.

Az akcióról bővebben a Rendőrség honlapjáról és az Europol sajtóközleményéből tájékozódhat.