Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Belügyminisztérium két napos szakmai ülést tartott az emberkereskedelem elleni küzdelemről 2024. január 24-25-én. Az ülés a nemzetközi szervezet által kidolgozott „szociális út” elnevezésű áldozatközpontú megközelítésre fókuszált.

A műhelymunka célja az volt, hogy a résztvevők jobban megértsék az azonosításhoz és segítségnyújtáshoz vezető, az EBESZ által kidolgozott „szociális út” logikáját, valamint az emberkereskedelem áldozatai számára ebből származó előnyöket.

A „szociális út” keretrendszer lényege, hogy alternatívát nyújtson az emberkereskedelem áldozatainak hivatalos, államilag irányított azonosítására, valamint hosszú távú védelmére és támogatására olyan esetekben, amikor az áldozat nem kíván a büntetőeljárásban részt venni és feljelentést tenni az elkövetőkkel szemben.

Az eseményen az emberkereskedelem elleni küzdelemben érintett fővárosi és vidéki szakemberek vettek részt a rendészeti, gyermekvédelmi, szociális és foglalkoztatási szakterületek részéről, meghívást kaptak áldozatsegítő magyar és nemzetközi civil, illetve nem kormányzati szervezetek is.

Az interaktív műhelymunka keretében a szakemberek megismerték az EBESZ „szociális útra” vonatkozó javaslatát és megvitatták a Magyarországon működő eljárási módokat, az áldozatsegítés jelenlegi helyzetét, az igényeket és további lehetőségeket.

Az EBESZ vonatkozó javaslatáról az alábbi honlapon olvashat angol nyelven.