Az emberkereskedelem elleni hazai fellépés keretében 2019. december 12-én és 13-án került sor a Belügyminisztérium emberkereskedelem elleni Nemzeti Koordinációs Mechanizmus, valamint az NGO Kerekasztal ülésére. Dr. Hegyaljai Mátyás európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár, Magyarország emberkereskedelem elleni fellépésének nemzeti koordinátoraként beszámolt az elmúlt közel fél év intézkedéseiről, tapasztalatairól, a résztvevők pedig összefoglalták a saját szakterületeiket érintő tendenciákat, végrehajtott lépéseket és a közeljövőbeli terveket.

Dr. Hegyaljai Mátyás helyettes államtitkár beszámolt többek között az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának emberkereskedelem elleni jelentésének (TIP jelentés) közzétételéről, illetve az amerikai Külügyminisztérium delegációjának látogatásáról. 

Az Európa Tanács 2019-ben elfogadta az emberkereskedelem elleni fellépés szakértői csoportja (GRETA) második körös országértékelő jelentését is. Az értékelés fókuszában – az Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezményének általános végrehajtása mellett – a gyermekkorú áldozatok, valamint a munkacélú kizsákmányolás állt. A GRETA több ajánlást is megfogalmazott az emberkereskedelem elleni hatékonyabb fellépés érdekében, amelyeket a Belügyminisztérium az ülések résztvevőivel is ismertetett.

A Belügyminisztérium, valamint a további érintett szervezetek beszámoltak az emberkereskedelem elleni küzdelem hatékonyságának növeléséhez szükséges intézkedésekről szóló 1125/2019. (III. 13.) Korm. határozatot végrehajtásáról. A határozat az emberkereskedelem elleni számos tevékenység vonatkozásában pontos feladatokat, felelős tárcákat és határidőket azonosít be, illetve rendelkezik a szükséges források elkülönítéséről.

A decemberi üléseken dr. Hegyaljai Mátyás megköszönte a résztvevőknek az egész éves munkát, és jelezte, a következő évben is számít munkájukra.