Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztálya már több mint egy éve folytatott eljárást egy magyar tagokból álló, Németországban prostituáltakat futtató banda ellen, melynek negyedik tagját sikerült elfogni.

A banda 2017 óta űzte illegális tevékenységét, melynek módszere az volt, hogy a Magyarországon összetoborzott, kiszolgáltatott helyzetű lányokat kiszállították Németországba, ahol prostitúciós tevékenységre kényszerítették őket. A sértetteknek Berlin bizonyos, az elkövetői kör által ellenőrzött és bevédett utcákon kellett dolgozniuk, folyamatos megfigyelés mellett. Az utcaszakaszok használatáért a lányoknak naponta 150–250 euró közötti összeget kellett fizetniük, míg volt olyan is, hogy a megmaradt pénzt teljes egészében elvették tőlük. Ha az elvárt limitet nem teljesítették, nem engedték be őket az utcáról. A sértetteket folyamatosan lelki terrorban tartották, és fizikailag is bántalmazták.

A banda két tagját a német társhatóságokkal szoros együttműködésben 2022. szeptemberében elfogták Berlinben, ők jelenleg is személyi szabadságot korlátozó intézkedés hatálya alatt állnak. A banda negyedik tagját 2023. januárjában Írországban fogták el .  

A KR NNI Emberkereskedelem Elleni Osztálya a nyomozás során, a már elfogottakon kívül újabb elkövetőket azonosított. Egyikük a 27 éves L. Kristóf, aki a gyanú szerint 2020-ban az egyik sértettet több hónapon keresztül tartó prostitúciós tevékenységre vett rá a berlini utcákon. A férfi a nő keresetét teljes egészében elvette, amiből az utcahasználatért napi 250 eurót kellett fizetni a korábban elfogott bűnbanda vezetőjének. Ezen túlmenően a sértettet több alkalommal tettleg bántalmazta. 

Az ügyben már hét gyanúsított szerepel. Közülük négyen jelenleg is személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, az azonosított és kihallgatott sértettek száma pedig meghaladja a 25 főt.

Forrás: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/egyre-tobb-gyanusitott