Az elkövetők több nőt, köztük egy 18 év alatti sértettet is kizsákmányoltak Németországban.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat három kecskeméti lakossal szemben több ember, köztük tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján B. Zsolt Árpád azzal gyanúsítható, hogy élettársával, Zs. Anna Karolinával 2020. augusztus és 2021. december közötti időszakban úgy tettek szert illegális jövedelemre, hogy jellemzően az ország keleti régiójában élő, anyagi, egészségügyi és szociális körülményeikből adódóan kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket szerveztek be külföldi prostitúciós munkavégzésre, majd az általuk keresett pénz teljes egészét, vagy annak jelentős részét elvették tőlük. Míg a férfi jellemzően a prostituáltak beszervezését, szállítását és felügyeletét végezte – akik között egy tizennyolcadik életévét be nem töltött áldozat is volt – addig a nő a sértettek beszervezésén túl külföldi kapcsolatait és német nyelvtudását felhasználva a prostitúciós tevékenység németországi helyszíneinek bérlését, a szexuális tartalmú hirdetések feltöltését valamint az úgynevezett „hirdetős” telefonok kezelését végezte, mely során fogadta a hirdetésekre jelentkező ügyfelek hívását, üzeneteit és ily módon koordinálta az áldozatok tevékenységét.

Az elkövetők által beszervezett és szállított sértettek több hetes „turnusokban”  dolgoztak Németországban, ennek során a hét minden napján, napi 24 órában kellett fogadniuk az ügyfeleket. A külföldön töltött időszakok alatt több millió forintot kerestek az elkövetők részére. 2021 őszén Zs. Anna Karolina úgy szervezett be szexuális jellegű tevékenységre egy 18 év alatti fiatal nőt, hogy tisztában volt annak életkorával, ezt egy nagykorú személy részére kiállított személyigazolvánnyal kívánta leplezni Németországban. A sértetteket a németországi kiszállítás előtt célirányosan felkészítették a külföldi munkavégzésre: elvitték őket fodrászhoz, műkörmöshöz, fehérneműket vásároltak nekik, majd hozzátették, hogy ennek az árát később levonják a fizetésükből – abból a fizetésből, amelyet végül egyáltalán nem, vagy csak kis részben kaptak kézhez.

A nyomozás során beszerzett terhelő bizonyítékok alapján a rendőrök 2022. április 17-én reggel az M1-es autópályán igazoltatták Zs. Anna Karolinát  - és utastársait. Az általa vezetett személygépkocsiban több mint 7000 euró készpénzt találtak, amelyet a személygépkocsival együtt lefoglaltak.

Ezután B. Zsolt Árpádot és Ó. Ádámot is elfogták a nyomozók kecskeméti tartózkodási helyük közelében. A kutatások során elektronikus adathordozókat, feljegyzéseket, zálogjegyeket foglaltak le. Vagyonvisszaszerzés keretében az Emberkereskedelem Elleni Osztály egy lakóingatlan zár alá vételéről határozott.

Az elfogásokat követően mind a három személyt gyanúsítottként hallgatták ki. Bűnügyi őrizetbe vették őket, egyúttal kezdeményezték letartóztatásuk elrendelésének indítványozását a nyomozást felügyelő Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél.

A gyanúsítottak terhére rótt minősített emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 5 évtől 10 évig, illetve 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.

A Rendőrség sajtóközleménye: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/bilincsben-a-kecskemeti-emberkereskedelembol-elo