A hazai kormányzati és civil szervezeteket tömörítő Nemzeti Koordinációs Mechanizmus és az NGO Kerekasztal résztvevői 2022. november 30-án a Belügyminisztériumban tekintették át a közelmúlt emberkereskedelemmel kapcsolatos fejleményeit és egyeztettek a további feladatokról.

Az ülés elején dr. Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára, az emberkereskedelem elleni küzdelem nemzeti koordinátora beszámolt hazánk emberkereskedelem megakadályozása érdekében tett erőfeszítéseinek nemzetközi megítéléséről és a nemzetközi együttműködési lehetőségekről. Kitért az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Emberkereskedelemről szóló jelentésére (TIP jelentés) és az Európa Tanács GRETA bizottságának még készülő, 2023 folyamán megjelenő harmadik körös értékelésére. Kiemelte továbbá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) folytatott aktív együttműködést.

A résztvevők tájékoztatták egymást az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja alkalmából megvalósult programokról. A Belügyminisztérium többek között beszámolt az október 20-21-én megrendezett emberkereskedelem elleni budapesti nemzetközi konferenciáról. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az újabb vidéki és budapesti helyszínen bemutatott „Kiállok érted!” és a „Kiállok magamért!” című darab előadásai rendkívül hasznosnak bizonyultak a területen dolgozó hatóságok, szakmai szervezetek és a gyermekek számára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda képviselői szerint nem érzékelhető jelentős változás az utóbbi évekhez képest az emberkereskedelem trendjeit illetően, továbbra is a szexuális célú kizsákmányolás aránya a legmagasabb az esetek között.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tájékoztatott a Belügyminisztérium által támogatott, országos „Ne hagyd, ne tedd!” című emberkereskedelem elleni kampányról, mely idén december 8-tól 2023 március végéig több médiafelületen hívja majd fel a figyelmet a jelenség veszélyeire. 

Külön napirendi pontban szerepeltek a jövőben elérhető pályázati lehetőségek, elsősorban a Belső Biztonsági Alap és a Svájci Hozzájárulás pályázati felhívásaira lesz majd lehetőség jelentkezni az érdeklődő szervezeteknek.