A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a svájci rendőrséggel együttműködve magyar emberkereskedő bandát számolt fel Svájcban. A mezőtúri család három tagja bűnügyi őrizetben várja az előzetes letartóztatásukat kimondó döntést.

A mezőtúri R. család tavaly került a rendőrség látókörébe, a gyanú szerint magyar állampolgárságú, élethelyzetükből adódóan kiszolgáltatott fiatal nőket szerveztek be svájci prostitúciós munkára. A család férfi tagjai szerelemnek hazudott viszonyt alakítottak ki az áldozatokkal, és az érzelmileg függő lányokat szexuális szolgáltatás végzésére vették rá. A kiszolgáltatott nők bordélyházakban fogadták a kuncsaftokat, a megkeresett pénz nagy részét a futtatók elvették tőlük. A sértetteknek nem volt más választásuk, szoros ellenőrzés alatt tartották őket, és egyre több partner fogadására kényszerítették a nőket.

Az R. család több mint tízmillió forintot keresett egy év alatt, ugyanakkor legális, munkából származó jövedelmük nem volt. A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni osztálya hét áldozatot azonosított, akik közül többnek terhesen is folytatnia kellett a prostitúciós munkát. Az egyik sértettnek az R. család egyik tagjától született gyereke, más sértettek pedig a szexmunka mellett a család férfitagjainak felváltva voltak a szeretői.  

A Mezőtúri Rendőrkapitányság bevonásával az Emberkereskedelem Elleni Osztály akciót szervezett a családtagok elfogására. A 25 éves R. Brúnót, a 30 éves R. Tibort és a 36 éves R. Melindát október 25-én hajnalban mezőtúri lakhelyükön fogták el. A bűncselekményből szerzett vagyon visszaszerzésére lefoglaltak egy nagy értékű személygépkocsit, illetve zár alá vettek három ingatlant. A helyszíni intézkedés során a nyomozók találtak három nőt, akik feltehetően szintén emberkereskedelem áldozatai.

Az elkövetőket az Emberkereskedelem Elleni Osztály több ember sérelmére, szexuális cselekmény végzésére a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, rábírással elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével gyanúsította meg, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. A három gyanúsított terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben a svájci társhatósággal kialakított kétoldalú rendőri együttműködés révén további gyanúsítottak beazonosítása és kihallgatása várható.