A 2020. március 12-ei képzésen is a tematika része volt az emberkereskedelem elleni küzdelem. Eddig összesen 161 felkészülő diplomata vett részt az oktatáson.

A 2020–2023. évi emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia is a prioritások között említi a konzuli tisztviselők felkészítését. A Belügyminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésének köszönhetően mindkét cél: a rendszeres képzések és az emberkereskedelem témájának a konzuli vizsga anyagába történő beemelése is megvalósult. 

A Belügyminisztérium szakértői 2019 augusztusától havonta tartanak előadásokat a konzuli vizsgafelkészítő tanfolyamokon. Ezek során bemutatják az emberkereskedelem elleni küzdelem intézményi és jogszabályi kereteit, az áldozat-azonosítás módszertanát és az áldozatok irányítási rendjét. A képzések gyakorlati részében a résztvevők oktatóvideókon ismerik meg az áldozattá válásra utaló jeleket, és ezek alapján töltik ki a jogszabályban rögzített, ún. azonosító adatlapot. 

A konzulok mellett a kihelyezésük előtt álló migrációs szakdiplomaták, vízumtanácsadók is részt vesznek a képzésen. A képzéssorozat a koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszától online formában zajlik.