Az Európa Tanács Emberkereskedelem Elleni Küzdelem Szakértői Csoportja (GRETA) 2024. február 26-án tette közzé Magyarországról szóló jelentését. A szakértői csoport harmadik alkalommal értékelte Magyarországot az Európa Tanács Emberkereskedelem Elleni Fellépésről szóló Egyezmény megfelelő végrehajtása kapcsán.

Az eljárási szabályoknak megfelelően a jelentés összeállítását egy kérdőív kitöltése, illetve a GRETA delegációjának magyarországi látogatása előzte meg. A GRETA az Egyezmény harmadik értékelési fordulójában az emberkereskedelem áldozatainak igazságszolgáltatáshoz és a hatékony jogorvoslathoz való hozzáférésére összpontosított.

A GRETA számos pozitív fejleményt állapít meg a Magyarországról szóló második értékelő jelentésének közzététele óta. Ezek közé tartozott a 2020-2023-as évekre vonatkozó emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia elfogadása, valamint az emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyek felderítését és büntetőeljárás alá vonását megkönnyítő ügyészségi iránymutatások megalkotása.

A jelentés üdvözli a jogi segítségnyújtásról szóló törvény módosításait, amelyek révén az emberkereskedelem áldozatai ingyenes jogi segítséget kaphatnak büntető-, polgári és közigazgatási eljárásokban. Ezen felül a jelentés kiemelte a munkaerő-kölcsönző ügynökségek bejegyzésére és működésére vonatkozó szigorúbb szabályok elfogadását.

A GRETA szerint ugyanakkor további lépések szükségesek a magyar hatóságok részéről, különösen az emberkereskedelem áldozatainak nyújtott segítség és kártérítéshez való hozzáférésük javítása, valamint a munkaerő-kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelem elleni küzdelem megerősítése terén.

A jelentés angol nyelven itt elérhető.