Az Egyesült Államok kormánya által évente közreadott, emberkereskedelem elleni fellépést vizsgáló globális értékelés Magyarországot továbbra is a Tier 2 kategóriába sorolja.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2022. július 19-én ünnepélyes keretek között bemutatta az új TIP Jelentést, melyben az Amerikai Egyesült Államok kormánya évről évre helyzetképet ad az emberkereskedelem elleni küzdelem alakulásáról, illetve kiértékeli az egyes kormányzatok e téren mutatott teljesítményét. Az előrehaladás mértékétől függően négy kategóriába kapnak besorolást az országok: Tier 1, Tier 2, Tier 2 Megfigyelési Lista és Tier 3. Magyarország az általa megtett intézkedések eredményeként 2020-ban lépett előre a Tier 2 országcsoportba, ezt a helyét pedig idén is sikerrel megőrizte. A környező országok közül Ausztria, Csehország és Szlovénia érte el a legmagasabb besorolást, Lengyelországot, Szlovákiát és Romániát a Tier 2 kategóriába helyezték, Szerbia és Bulgária viszont megfigyelési listára került.

A legfrissebb értékelés hazánk tekintetében elismerte a nyomozások, vádemelések és elítélések emelkedő számát, a büntetőeljárási törvény gyermekbarát rendelkezéseit és a külföldön áldozattá váló magyar állampolgárok számára kialakított hazatérési programot.

Az amerikai fél egyúttal számos javaslatot is megfogalmazott az emberkereskedelem elleni harc javítása érdekében, melyek többek között a kiskorúak áldozattá válásának megelőzésére, és a munkaerő-közvetítők hatósági ellenőrzésére vonatkoznak.

A jelentés teljes szövege (angol nyelven) az Egyesült Államok Külügyminisztériumának honlapján érhető el.