A szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy a két jelenség gyakran együtt jelentkezik, így az ellenük való fellépés is sok ponton összekapcsolódhat.

Dr. Beneda Attila, a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg 2022. március 23-án Dunakilitin a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet projektzáró konferenciáját. A Széchenyi 2020 program részeként, az Európai Szociális Alap támogatásával megvalósult projekt fő eredménye a regionális kríziskezelő ambulancia létrejötte Mosonmagyaróvár városában.

Az első két nap előadásai bemutatták a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatait fogadó intézményi hálózatot (krízisközpontok, titkos menedékházak, illetve védett szálláshelyek) és a segítő munka mindennapos kihívásait. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szakértője ehhez kapcsolódóan az ideiglenes megelőző távoltartás és a távoltartás gyakorlatát ismertette.

Az emberkereskedelem jelenségét a bűnüldözés és igazságszolgáltatás oldaláról az ORFK, a Legfőbb Ügyészség és az Országos Kriminológiai Intézet előadói világították meg. A pénteki zárónapon a nagyszámú résztvevők workshopok-on keretében vitattaák meg az ellátórendszer fejlesztési lehetőségeit. 

A Mosonmagyaróvári Városi Televízió riportja a rendezvényről ezen a linken érhető el.