Csatlakozva az EUROPOL által koordinált akcióhoz egy hét alatt 874 helyszínen 5 287 személyt ellenőriztek a magyar hatóságok, kiemelt figyelmet fordítva az ukrán állampolgárok helyzetére.

Az EMPACT akciónapokon 25 uniós és 4 további európai ország vett részt 2022. június 15-21. között. Magyar részről a műveletet a Nemzeti Nyomozó Iroda vezette, aktív szerepet vállaltak továbbá a megyei rendőr-főkapitányságok, melyek illetékességi területükön külön akciótervet készítettek és megszervezték a partner szervek, a munkaügyi és az idegenrendészeti hatóság és a segélyszervezetek részvételét.

A helyszíni ellenőrzéseket üzleti vállalkozásoknál, szállodákban, a szolgáltató szektor üzlethelyiségeiben (pl. masszázsszalonokban), valamint építkezéseken, tanyákon és mezőgazdasági területeken tartották. A megyei kormányhivatalok munkaügyi főosztályai összesen több mint 18 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrzött munkáltatókkal szemben, legtöbb esetben a munkaviszony bejelentésének elmulasztása miatt. A rendőri szervek 19 személyt hallgattak ki gyanúsítottként és 3 büntetőeljárást rendeltek el emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Ezekhez kapcsolódóan nyolc emberkereskedelem áldozatává vált személyt azonosítottak, akik közül öten szexuális kizsákmányolásban érintettek, hárman pedig kényszermunka sértettjei. Rajtuk kívül további hét ember került a hatóságok látókörébe emberkereskedelem potenciális áldozataként. 

Az akció európai szinten is elérte a céljait: 487 áldozatot sikerült azonosítani, és ezen ügyekhez kapcsolódóan 80  büntetőeljárást indítottak.

Az Europol már korábban kezdeményezte a tagállami bűnügyi hatóságok összefogását az ukrán menekültek védelmében. Tavasszal több országba, így Magyarországra is érkeztek összekötő tisztek, valamint 2022 májusában megszervezték a Hackathon nevű akciót, amelynek célja az interneten és a DarkWeben elérhető, ukrán állampolgárok kizsákmányolására irányuló hirdetések és bűnelkövetői magatartások azonosítása volt. 

Az Europol és az Országos Rendőr-főkapitányság kapcsolódó sajtóközleményei:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/human-traffickers-luring-ukrainian-refugees-web-targeted-in-eu-wide-hackathon

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/514-employers-linked-to-labour-infringements-identified-across-eu

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/europai-osszefogas-az-emberkereskedelem-ellen