A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Magyarország irodája 2023. március 23-i kampányzáró eseményén összegezte a Komplex hazatérési és reintegrációs program című és a „Ne hagyd, ne tedd!” emberkereskedelem elleni kampány eredményeit és legfőbb tanulságait.

A Komplex hazatérési és reintegrációs program emberkereskedelem áldozatai számára című projekt (BBA-5.4.5/17-2020-00001) keretében összesen 21 fő külföldön emberkereskedelem áldozatává vált magyar állampolgár biztonságos hazatérését szervezte meg az IOM, majd reintegrációs támogatást biztosított az érintetteknek. 

A 15 nő és 6 férfi áldozat közül nyolc főt helyeztek el védett házakban. A beszámoló szerint az áldozatazonosítás érdekében képzést szerveztek a konzuli tisztviselők részére, illetve intenzív kapcsolatépítést folytattak svájci, holland és németországi áldozatsegítő szervezetekkel, ahol a statisztikák alapján a legnagyobb számban fordulnak elő magyar áldozatok. A konzulátusok az áldozatok negyedét azonosították.


Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Traumaközpont Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével végrehajtott „Ne hagyd, ne tedd! - emberkereskedelem elleni kampány” (BBA-5.1.6/10-2019-00001) célja az volt, hogy a társadalmi tudatosság növelésével hozzájáruljon az emberkereskedelem elleni küzdelemhez, valamint felhívja a magyar lakosság figyelmét az emberkereskedelem jelenségére és veszélyeire, csökkentve ezzel az áldozattáválás kockázatát a kínálati oldalon, illetve az emberkereskedelemhez kötődő szolgáltatások iránti igényt a keresleti oldalon. A kampány keretében intézménylátogatások és drámafoglalkozások, kutatások valósultak meg, valamint egy országos médiakampány is lezajlott. Az eseményen levetítették a témát feldolgozó Válaszúton című kisfilmet.

Az IOM Magyarország emberkereskedelem elleni tevékenységéről a szervezet honlapján olvashat bővebben.


A Válaszúton című film előzetese itt tekinthető meg.