Az emberkereskedők Salzburgba utaztatták és prostitúcióra kényszerítették áldozataikat.

A „loverboy” elkövetési módszer lényege, hogy a bűnözők szerelmet színlelve hálózzák be áldozataikat, egyéb szociális kapcsolataikat fokozatosan leépítik, majd átmeneti anyagi problémák vagy a közös jövő megalapozásának ürügyén rábírják őket a prostitúcióra. Az így szerzett bevételeket azonban jelentős részben vagy teljes egészében elveszik, és saját megélhetésükre fordítják. A kezdeti udvarlás és figyelmességek után ekkor már fenyegetések és fizikai erőszak is érheti a megtévesztett és csapdába esett nőket. 

A kizsákmányolás színhelye jelen esetben az ausztriai Salzburg városa volt, ahol két magyar férfi legalább négy nőt kényszerített szexuális szolgáltatások végzésére. Azt a sértettet, aki alávetett helyzetéből szabadulni akart, bántalmazással kényszerítették a további munkavégzésre. Igyekeztek akaratát megtörni, és a szálláshelyéül szolgáló lakásba bezárták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Salzburgi Ügyészség által hazánknak felajánlott büntetőeljárással összefüggésben rendelt el nyomozást erőszakkal, fenyegetéssel, személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére, üzletszerűen, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntettének gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetők a szexuális kizsákmányolásból több millió forintra tettek szert.

Az emberkereskedők elfogására 2021. május 4-én került sor Kisújszálláson, illetve egy szigetszentmiklósi motelben. A rajtaütésekről készített videofelvételek megtekinthetők a Rendőrség alábbi közleményében. 

Forrás: Országos Rendőr-főkapitányság

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/salzburgban-lanyokat-futtato-elkovetok-rendorkezen