Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma által kiadott globális értékelés Magyarországot továbbra is a Tier 2 kategóriába sorolja.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bemutatta az új TIP Jelentést 2023. június 15-én Washingtonban, amely évről évre körképet ad az emberkereskedelem elleni harc alakulásáról, illetve kiértékeli az egyes kormányzatok e téren mutatott teljesítményét. Az előrehaladás mértékétől függően négy kategóriába sorolják az országokat: Tier 1, Tier 2, Tier 2 Megfigyelési Lista, Tier 3. Magyarország az elmúlt évekhez hasonlóan a jónak mondható Tier 2 országcsoportban kapott helyet. A legmagasabb besorolást mindössze 30 ország, a környező országok közül pedig csak Ausztria és Csehország érte el. Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát a Tier 2 kategóriába helyezték, Szerbia és Bulgária viszont például a megfigyelési listára került. 

A jelentés világszinten számos aggasztó folyamatra felhívta a figyelmet. Új trendként említik a fiúgyermekek egyre nagyobb arányú áldozattá válását: a UNODC jelentése alapján a számuk az elmúlt 15 évben az ötszörösére emelkedett. A hagyományos nemi szerepekből adódóan ráadásul kevésbé jellemző, hogy segítséget kérnének – ahogy a hatóságok és a segítő szervezetek is inkább a női áldozatokra összpontosítanak. A munkaerő-kizsákmányolás felszámolásának jó eszköze lehetne az utóbbi években elterjedtté vált „szociális auditálás”, amely a globális ellátási láncokat az emberi jogok, a munkakörülmények és a munkahelyi egészségvédelem szempontjából vizsgálja.

A hazánkra vonatkozó értékelésben elismerően írnak az áldozatok számára rendelkezésre álló szolgáltatásokról, különös tekintettel az Áldozatsegítő Központok, illetve a Barnahus-módszeren alapuló Meghallgató és Terápiás Központok hálózatának bővítésére. Hasonlóan fontos pozitívumnak tekintik a rendőri szervek aktív részvételét a nemzetközi bűnügyi együttműködésben és az emberkereskedelemre specializált ügyészi hálózat kialakítását. Az előrelépések között kiemelték továbbá, hogy a magyar bíróságok 2022-ben 67 emberkereskedő ellen hoztak jogerős ítéletet, akik közül 52 főt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. 

Az amerikai fél egyúttal számos javaslatot is megfogalmazott az emberkereskedelem elleni harc javítása érdekében, melyek többek között a bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére kényszerített áldozatok büntetlenségének biztosítására, illetve a külföldi munkaerő magyarországi toborzásának szigorúbb hatósági felügyeletére vonatkoznak.

A 2022-es évre vonatkozó TIP Jelentés elérhető a Szakirodalom / Nemzetközi partnerek által készített értékelő jelentések menüpontban.