Koldulásra kényszerítette áldozatait az a magyar–román bűnszervezet, amelynek tagjait közös nyomozócsoport keretében fogták el a tagállami hatóságok.

A közös nyomozócsoportok (JIT) az Európai Unión belül a bűnügyi együttműködés legmagasabb fokát jelentik: az emberkereskedelmi ügyekben hatékonyan összekapcsolják az áldozatok származási országa és a kizsákmányolás helye szerinti országok nyomozó hatóságait. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem elleni egysége 2020 októberében egy kényszerkoldultatásra szakosodott bűnszervezet felderítése érdekében alakított közös nyomozócsoportot a német és a román társszervekkel.
Az elkövetők németországi szezonális munka ígéretével hátrányos helyzetű, alkohol- és egyéb függőségekben szenvedő, főként hajléktalanembereket,  toboroztak. A kiérkezést követően azonban közölték velük, hogy legális munkát mégsem adnak nekik, helyette koldulniuk kell az utazás, a szállás és egyéb mondvacsinált költségek visszafizetése érdekében.

A sértettek nem beszélték az adott ország nyelvét, helyismeret és pénz hiányában nem volt lehetőségük a kiszolgáltatott helyzetből kitörni és hazautazni. Az irataikat elvették, embertelen körülmények között – víz és fűtés nélküli, használaton kívüli ingatlanokban vagy kisteherautóban – szállásolták el őket. Minimális élelmet, illetve jobbára alkoholt kaptak csupán; a koldulás útján szerzett bevételt a gyanúsítottak nap mint nap, a „munka” végeztével elvették, és saját megélhetésükre fordították.
Az elkövetők minden nap oda-vissza szállították a sértetteket alkalmi szálláshelyük és a koldultatás helyszíne között, folyamatos felügyelet alatt tartva őket. Amennyiben rendőri intézkedés történt, az adott város egy másik forgalmas helyszínére szállították át a sértetteket.

A bűnszervezet tagjai tevékenységüket Németország területén, Ingolstadtban, Nürnbergben, és Berlinben kezdték meg, majd áttették székhelyüket Ausztriába,Feldkirch, Linz, Bad Hall és Steyr városába, így a nyomozás alatt indokolttá vált az osztrák rendvédelmi szervek bevonása is. A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 11 áldozatot szerveztek be és kényszerítettek koldulásra a két országban, melyből az évek alatt több mint 200 ezer euró haszonra tettek szert.

2022. április 6-án reggel összehangolt rendőri intézkedésre került sor az érintett országok területén: 13 helyszínen tartottak kutatást és 4 főt elfogtak emberkereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Az akció során elektronikus adathordozókat, egy kg aranyat, kb. 90 000 euró készpénzt, illetve nagy mennyiségű, az áldozatok által koldulással keresett, de papírpénzre még be nem váltott euró érméket foglaltak le.

Az ügyben a magyar, német és román rendvédelmi és igazságügyi hatóságok a közös nyomozócsoport keretei között tovább folytatják az együttműködést a bűnszervezet teljes körű felszámolása érdekében.
A nemzetközi nyomozás eredményeiről az Eurojust és az Europol is beszámolt egy-egy sajtóközleményben.