A kiskorú áldozatok védelméről, segítéséről áldozattá válásuk megelőzéséről és az elkövetők felelősségre vonásáról szóló szakmai fórumot szervezett a rendőrség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A rendőrség Teve utcai székházában 2022. október 27-én tartott szakmai találkozót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és az Országos Rendőr-főkapitányság. A fórum célja a rendőrség, a gyermekvédelem, a szociális ellátás, a civil- és nemzetközi szervezetek, az áldozatsegítési-, egészségügyi-, oktatási intézmények közötti párbeszéd és együttműködés elősegítése az emberkereskedelem kiskorú áldozatainak védelme érdekében.

A hazai gyakorlatban és a nemzetközi ajánlásokban is többször felmerülő kérdés az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekek azonosítása és ellátása, mely komplex szemléletet és szakterületi együttműködést igényel. Ezt segíti a közös munka, a párbeszéd és a szakfeladatok összehangolása, valamint az egyes szakterületek tudatosságának növelése.    

A mostani ülés témája a 2020 júliusában bevezetett, ún. általános védelmi intézkedés  – amely az emberkereskedelem feltételezett áldozatává vált gyermek elhelyezéséről, védelméről rendelkezik – gyakorlati tapasztalatainak elemzése és értékelése volt. A szakemberek egyetértettek abban, hogy ez az intézkedés a szexuális szolgáltatásra felajánlkozás tilalmát megszegő kiskorúak esetében hatékonyan alkalmazott eszköz annak érdekében, hogy ne legyenek kitéve további szexuális kizsákmányolásnak és megfelelő támogatást, terápiát kaphassanak a gyermekvédelmi ellátásuk során.  

A fórumról szóló hír megtekinthető a Rendőrség honlapján:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aldozatsegites/osszefogas-az-emberkereskedelem-kiskoru#2