A Belügyminisztérium az Országos Kriminológiai Intézettel (OKRI), az Országos Rendőr-főkapitánysággal (ORFK) és a Legfőbb Ügyészséggel együttműködve kétnapos szemléletformáló tréninget tartott az emberkereskedelem témájában négy északkelet-magyarországi vármegye (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg) rendőreinek és ügyészeinek2022. szeptember 19-20-án.

A „Szemléletformáló tréning az emberkereskedelemről” című képzés célja az érzékenyítés, illetve a munkához szükséges naprakész ismeretanyag átadása volt.

Az OKRI, az ORFK és Legfőbb Ügyészség előadói mellett az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviselői, az emberkereskedelem áldozatai részére védett házakat is üzemeltető, Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány vezetője, a Traumaközpont és a Családbarát Magyarország Központ szakértői tartottak előadást. A gyakorlati tréning keretében a résztvevők két valóban megtörtént emberkereskedelemmel kapcsolatos esetet dolgozhattak fel, illetve szakértők bevonásával szimulációs foglalkozáson gyakorolhatták egy munka- illetve egy szexuális célú kizsákmányolásnak áldozatul esett sértettel való kommunikációt is. 

A szemléletformáló tréningsorozaton, annak 2019-es indulása óta összesen 169 fő vett részt. Az eddigi tapasztalatok szerint a hiteles és érzékletes jogesetek, valamint a gyakorlatok közös megvitatása rendkívül hasznos módja az ismeretek mély beépülésének, ezért a Belügyminisztérium további ilyen jellegű képzéseket szervez majd a jövőben.