Újra egy asztalhoz ültek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az emberkereskedelem megelőzésében és az áldozatok segítésében érintett helyi és regionális szereplők 2023. április 27-én.

A Nemzeti Koordinációs Mechanizmus már 2008, az NGO Kerekasztal pedig 2011 óta működik országos szinten, e két szakmai fórum munkájában aktívan részt vesznek az emberkereskedelem elleni küzdelemben érintett minisztériumok, a rendőrség, az ügyészség, a bíróságok, valamint a területen dolgozó civil szervezetek.  

Az emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia 2022–2023. évi intézkedési tervét elfogadó 1228/2022. Korm. határozat rendelkezése alapján az együttműködést vármegyei és fővárosi szinten is szükséges elindítani. Az ehhez kapcsolódó szakmai és szervezési feladatokat az emberkereskedelem elleni küzdelemért felelős Belügyminisztérium és az áldozatsegítésben központi szerepet betöltő Igazságügyi Minisztérium közösen látja el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét hagyományosan a szexuális célú emberkereskedelem kibocsátó régiójaként tartják számon. Több karitatív szervezet segíti itt a hátrányos helyzetű, sérülékeny csoportokat, illetve a bűnüldöző szervek is jelentős eredményeket tudnak felmutatni az emberkereskedelem felderítése és az elkövetők felelősségre vonása tekintetében.  

A helyi koordinációs mechanizmusnak vannak előzményei: 2017-ben az Országos Rendőr-főkapitányság három alkalommal is összehívta az érintett szereplőket Nyíregyházán. A vármegyeházán megrendezett mostani értekezletre a rendőrség, a kormányhivatal igazságügyi, gyámügyi és munkaügyi szakterülete, az Áldozatsegítő Központ, a nyíregyházi önkormányzat, a kórház, a polgárőrség, a helyi civil szervezetek és az egyházak képviselői is meghívást kaptak.  

A találkozó elsődlegesen az emberkereskedelem elleni küzdelem országos szervezetrendszerének megismertetését és a szakértők közti tapasztalatcserét célozta. Fontos feladata volt emellett a helyi fejlesztési igények meghatározása és a pályázati lehetőségekről való tájékoztatás. A megkezdett együttműködés a fenti témák mentén folytatódni fog, a következő ülés 2023 őszén várható.

A Kölcsey TV rendezvényről készített riportja itt megtekinthető.