Megbeszélést tartottak az érintett szervezetek szakemberei – a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya – az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálásával – szakmai kerekasztal megbeszélést tartott az emberkereskedelem elleni közös fellépés érdekében, 2019. május 21-én, Győrben.

A rendezvényen – többek között – az Országos Rendőr-főkapitányság szakembere mutatta be a rendőrségnek az emberkereskedelem visszaszorítása megelőzése érdekében végrehajtott programjait, eddig elért eredményeit. A résztvevők esetmegbeszéléseket folytattak és egyeztették a további közös feladatokat. A megbeszélésen a rendőrség mellett jelen voltak a bíróság, az ügyészség, az idegenrendészeti hatóság, a kormányhivatal, az önkormányzatok, a gyermekvédelmi intézetek és a civil-, valamint az egyházi szervezetek képviselői is.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei az alábbiakat tanácsolják külföldi munkavállalás esetén:

  • Ne higgyen a túlságosan csábító ajánlatoknak, csakis megbízható és ellenőrizhető állásajánlatokra jelentkezzen!
  • Mielőtt igent mondana egy külföldi állásajánlatra, előtte szerezzen be információkat a munkaadóról és a várható munkakörülményekről!
  • Nyelvtudás nélkül semmiképpen ne vállaljon el külföldi munkalehetőséget!
  • Gyanakodjon, ha egy külföldi munkalehetőségről szóló hirdetésben könnyű vagy erotikus munkát ígérnek, és nem elvárás sem a nyelvtudás, sem a szaktudás!
  • Legyen mindig Önnél a magyar nagykövetségek, a konzulátusok és a rendőrség telefonszáma, továbbá azon segítő szervezetek elérhetősége is, ahová baj esetén fordulhat!
  • Hozzátartozójának hagyjon otthon fénymásolatot az útleveléről, a személyi igazolványáról, valamint egy nem túl régi fotót magáról!
  • Mindig tartsa magánál személyes iratait! Amennyiben hivatalos ügyeinek intézésébe más személyt is bevon, iratait ne adja át neki, az ügyintézésnél Ön is személyesen legyen jelen!
  • Mindig tartalékoljon annyi pénzt, amennyiből haza tud utazni, és ne engedje, hogy anyagi függőségben és kiszolgáltatottságban tartsák!

Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/szervezeti-hirek/fokuszban-az-emberkereskedelem-elleni
www.police.hu