A Nemzeti Koordinációs Mechanizmus és az NGO Kerekasztal 2022. március 17-i ülésén áttekintették az emberkereskedelemmel kapcsolatos aktuális témákat.

A hibrid formában tartott megbeszélés első felében az emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátor, dr. Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára beszámolt a magyar–ukrán határon kialakult menekültügyi helyzetről, és arról, hogy a háború elől menekülők kiszolgáltatott helyzete miatt velük szemben magasabb lehet az emberkereskedelem kockázata.. Beszámolt továbbá az Európai Unió emberkereskedelem elleni koordinátora által összehívott március 9-i tanácskozásról, amelyen a tagállamok áttekintették az emberkereskedelem jelenlegi helyzetét.

A Nemzeti Koordináció Mechanizmus tagjai ezt követően beszámoltak az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos gyakorlati munkájukról és tapasztalataikról.

A 2020–2023. közötti emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia intézkedési terve kapcsán elhangzott, hogy 2023-ra a kormány jelentős pénzügyi keretet biztosít annak végrehajtáshoz. Jövő évtől rendelkezésre állhatnak emellett a Svájci–Magyar Együttműködési Program II. időszakának forrásai is, mellyel összefüggésben folyamatos az egyeztetés a megvalósításért felelős szervekkel és a svájci féllel egyaránt..

A pályázati lehetőségekkel kapcsolatban elhangzott: a szakterületet illetően előreláthatóan a korábbinál is nagyobb források állnak majd rendelkezésre, azonban az első felhívások időpontja – figyelemmel arra, hogy az egyeztetési folyamat az Európai Bizottsággal még nem zárult le – még nem ismert.

A Belügyminisztérium beszámolóját követően a Koordinációs Mechanizmus, valamint az NGO Kerekasztal tagjai tájékoztatást adtak az általuk végrehajtott projektekről, valamint bemutatták a Belügyi Szemle az emberkereskedelem különböző aspektusaival foglalkozó, tematikus számát.