Az Európai Bizottság és a német soros elnökség szervezésében 2020. október 20-21-én, online szervezték az EU tagállamai emberkereskedelem elleni nemzeti raportőreinek és egyenértékű mechanizmusainak találkozóját.

Az esemény első napjának fő témái az emberkereskedelem és a koronavírus-járvány kapcsolata, a munkacélú kizsákmányolás, valamint a gyermekek kereskedelme elleni fellépés voltak. Az ülésen felszólalt a német szövetségi rendőrség, az ECPAT Németország (gyermekek szexuális kizsákmányolásnak felszámolásával foglalkozó globális hálózat), a Német Szakszervezeti Szövetség, illetve a Szövetségi Munkaügyi és Szociális Minisztérium képviselője, valamint előadást tartott az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportjának (GRETA) ügyvezető titkára.

A tagállami felszólalások között lehetőség nyílt a hazai fejlemények, valamint a napirendi pontokkal kapcsolatos intézkedések bemutatására. A Belügyminisztérium részéről tájékoztatást adtunk a legfontosabb idei eredményekről, így az új emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia végrehajtásáról, a számos törvénymódosítást tartalmazó, így pl. az emberkereskedelem áldozatai által nyújtott szolgáltatások igénybe vételének büntethetőségét lehetővé tévő 2020. évi V. törvény elfogadásáról és hatályba lépéséről, új védett szállás nyitásáról, illetve a jelenleg is futó projektekről.

Az esemény második napján a nemzeti koordinátorok és az EU civil társadalmi platformjának közös videokonferenciájára került sor. Felszólalt Ylva Johansson belügyi biztos, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának elnöke, az Európai Parlament Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának képviselője, valamint a német soros elnökség képviselője is.