A Gyermekvédelmi Szakemberek Országos Szakmai Találkozóján értékelték az emberkereskedelem áldozatává vált kiskorúak elhelyezésével kapcsolatos tapasztalatokat és az ellátórendszer további fejlesztésének lehetőségeit, 2023. május 12-én.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, 2020. július 1-ével egy új irányítási mechanizmus került bevezetésre a gyermekvédelmi törvényben, amely a szexuális kizsákmányolás veszélyeivel szemben igyekszik védelmet nyújtani: a közterületen vagy nyilvános helyen szexuális szolgáltatásokra felajánlkozó kiskorúakat a rendőrség speciális gyermekotthonban helyezi el. A szabálysértési törvény is módosult: büntetlenséget biztosít a tiltott prostitúció szabálysértés 18 éven aluli elkövetőinek számára. Az új jogintézmény bevezetése óta eltelt három évben közel 50 gyermeket helyeztek el a kijelölt intézményekben. 

A Kalocsai Gyermekotthon által szervezett szakmai napon Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere és Juhász Gábor, a gyermekotthon igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Bábel Balázs kalocsai érsek, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő osztotta meg a veszélyeztetett gyermekek megóvásával kapcsolatos gondolatait. 

A Belügyminisztérium részéről Berkes Márton r. főhadnagy bemutatta a prostitúció nemzetközi szabályozási modelljeit, a hazai jogi kereteket, valamint az emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia kiskorúakat érintő intézkedéseit. Előadásában részletesen kitért a kiskorú áldozatok védelmét és terápiáját érintő fejlesztési tervekre is, melyek megvalósításához a Svájci–Magyar Együttműködési Program jelentős forrásokat biztosít majd. 

Balogh Krisztina r. alezredes a Nemzeti Nyomozó Iroda képviseletében a szexuális célú emberkereskedelemmel összefüggő rendőrségi feladatokat ismertette, kitérve a közrendvédelmi és a bűnügyi szolgálati ág kiskorúakat érintő tevékenységére is. 

Az általános védelmi intézkedéssel elhelyezett gyermekek vizsgálatát az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság végzi. Vezetője, Beregnyei Beáta mutatta be a gyermekek jellemző hátterét, szükségleteit, és az áldozattá válás folyamatát. Ehhez kapcsolódott Dr. Hatvani Erzsébet záró előadása, melyben a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon igazgató-helyettese a prostitúcióban érintett lányok ellátásával és támogatásával kapcsolatos tapasztalatait foglalta össze.