Két külön ügyben, összesen négy elkövetőt fogtak el a magyar nyomozók 2022. szeptember végén, két további gyanúsított ellen pedig elfogatóparancs van érvényben.

Németország továbbra is a szexuális kizsákmányolás egyik fő célországa. Egy magyar bűnszervezet 2017 óta toborzott kiszolgáltatott helyzetben lévő magyar nőket berlini prostitúciós munkára. Repülővel és kisbuszokkal szállították ki az áldozatokat, majd az „általuk ellenőrzött” utcákon kezdték el dolgoztatni őket. Ha nem keresték meg az elvárt napi 150 és 300 euró közötti összeget, egyszerűen nem engedték be őket az utcáról, ezzel kényszerítve a nőket további prostitúcióra. A sértetteket folyamatos lelki terror alatt tartották, és esetenként fizikailag is bántalmazták. Egyiküket ráadásul a többszöri ellenszegülés miatt bezárták egy szobába, ahonnan az ablakon kiugorva próbált elmenekülni, ettől pedig olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kilenc hónapon át szorult kórházi kezelésre. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem elleni szakegysége a német társhatóságokkal együttműködve összesen 25 sértettet azonosított. Ezt követően az Europol által támogatott akciónapon Budapesten és Berlinben egyszerre csaptak le a bűnbanda tagjaira. A Magyarországon elfogott elkövető esetében a bíróság már elrendelte a letartóztatást, míg a Németországban elfogott két személyt kiadatási őrizetbe vették. A banda negyedik tagja jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, vele szemben belföldi és európai elfogatóparancsot adtak ki. 

2022 áprilisában már hírt adtunk arról a Bács-Kiskun megyei bűnszervezetről, amely különböző kelet-németországi városokban húzott hasznot fiatal magyar lányok kizsákmányolásából. Akkor három bűnöző került rendőrkézre, negyedik társukat – aki a lakást biztosította a prostitúciós tevékenységhez és az online hirdetéseket kezelte – pedig szeptember végén fogták el kecskeméti lakása előtt. Egy társtettest még keres a Rendőrség, ellene belföldi elfogatóparancs van érvényben. 

A rajtaütéseken készített videók és fényképek megtekinthetők az ORFK és a Europol sajtóközleményeiben: 

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/lover-boy-racs-mogott

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/kingpins-of-sexual-exploitation-gang-arrested-in-berlin

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/szelesedo-elkovetoi-kor-a-lanyokat-futtato