Az emberkereskedelem elleni küzdelem uniós koordinátora és az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége 2023. április 25-26-án Brüsszelben rendezte a Nemzeti Előadók és az Egyenértékű Mechanizmusok Hálózatának (NREM) ülését. A találkozó az emberkereskedelem külső nemzetközi dimenziójának kezelésével foglalkozott.

Az ülésen az Európai Bizottság, az Európai Külügyi Szolgálat, a tagállamok, uniós ügynökségek és a nemzetközi szervezetek szakértői vettek részt. 

Az ülés elején Diane Schmitt, az unió emberkereskedelem elleni koordinátora köszöntötte az ülés résztvevőit. Nyitóbeszédében Ylva Johannson, az Európai Bizottság belügyi biztosa hangsúlyozta az uniós tagállamok közötti együttműködés fontosságát, illetve a Bizottság emberkereskedelem megelőzéséről, az ellene való küzdelemről és az áldozatok védelméről szóló 2011/36/EU irányelv módosítására vonatkozó javaslatával összhangban kiemelte az emberkereskedelem online dimenziójának terjedése ellen való közös fellépést, valamint az emberkereskedelem áldozatait tudatosan kihasználó kliensek büntethetővé tételét. A svéd elnökség részéről Charlotte Kugelberg, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a jelenség elleni küzdelem erkölcsi, politikai és jogi kötelezettséget is jelent egyaránt.

A két napos ülésen az előadók és a résztvevők a nemzetközi szervezetekkel való partnerség, a származási és tranzitországok közötti együttműködés legjobb gyakorlatainak, valamint az EU és a tagállamok által finanszírozott és harmadik országokban végrehajtott projektek kapcsán fejtették ki álláspontjaikat. A ülésen több emberkereskedelem elleni küzdelmet segítő kézikönyvet és tájékoztató anyagot mutattak be az előadók.

A Belügyminisztérium az emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátort képviselve kéttagú delegációval vett részt az ülésen. Hozzászólásukban hangsúlyozták a magyar kormány elkötelezettségét az emberkereskedelem elleni küzdelem, valamint a magyar nyomozóhatóság az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettség Ellen (EMPACT) keretében megrendezett Közös Akciónapokban való részvétele kapcsán. Tájékoztatást nyújtottak a Segítő Anyag Szakembereknek - SANSZ című szakmai kiadvány második, átdolgozott kiadásáról is.

Az Európai Bizottság emberkereskedelem elleni küzdelmével kapcsolatos tevékenységéről itt olvashat bővebben:

https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/internal-security/organised-crime-and-human-trafficking/together-against-trafficking-human-beings_en