Az Európai Bizottság 2022. október 26-27-én Brüsszelben rendezte meg emberkereskedelem elleni küzdelem témájú ülését a Nemzeti Előadók és Egyenértékű Mechanizmusok Hálózatának (NREM) és az Európai Unió Civil Platformjának részvételével.

Az ülés első napját videóüzenetben nyitotta meg Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa és az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnökségét képviselő Vít Rakušan cseh belügyminiszter. Az ülés elnöke és moderátora Diane Schmitt, az emberkereskedelem elleni küzdelem uniós koordinátora volt. 

Az ülés első fő témája az orosz-ukrán háború emberkereskedelemre gyakorolt hatása, az ukrajnai háború elől menekülők potenciális áldozatainak támogatása, illetve a konfliktussal kapcsolatos intézkedések, kihívások felmérése és az eddigi tapasztalatok megosztása volt. A cseh és lengyel tagállami előadók mellett az EUROPOL és az ukrajnai La Strada civilszervezet képviselője ismertette szervezetük tevékenységét.

Október 27-én az emberkereskedelem elleni küzdelemre vonatkozó uniós stratégia végrehajtása során alkalmazott hatósági-civil és non-profit szektor együttműködések kerültek előtérbe. Cseh, belga és német előadók mutatták be bevált gyakorlataikat az együttműködésre a megelőzés és figyelemfelkeltés, a kereslet csökkentése és az áldozatoknak nyújtott segítség területén.

A Belügyminisztérium az emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátort képviselve kéttagú delegációval vett részt az ülésen. Hozzászólásukban hangsúlyozták a magyar kormány elkötelezettségét a megelőzés, a társadalmi érzékenyítés, valamint az áldozatazonosítás és áldozatsegítés területén. Bemutattak továbbá az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napja (október 18.) alkalmából szervezett olyan hazai programokat, mint a számos ország és nemzetközi szervezet részvételével megrendezett nemzetközi konferencia és az Országos Rendőr-főkapitányság által szervezett szemléletformáló előadások